Πρόταση 1
Η πρόταση περιέχει δύο παραδείγματα ηχηροποίησης κλειστού. Οι κλειστοί φθόγγοι των Ελληνικών [p, t, k] ηχηροποιούνται σε [b, d, g] μετά τον φθόγγο [n]: το \"στην τράπεζα\" προφέρεται [stidrapeza] και το \"τον Κώστα\" [togosta].
Πρόταση 2
Η πρόταση περιέχει ένα παράδειγμα ηχηροποίησης του ήχου [s]. To [s] στα Ελληνικά τρέπεται σε [z] πριν από τους φθόγγους [b, d, g]: το \"χρώματος μπλε\" προφέρεται [xromatozble].
Πρόταση 1
Το παράδειγμα αυτό δείχνει την ουρανικοποίηση στο σύμφωνο [ʎ] στη λέξη “λύσσα” η οποία προφέρεται [ʎisa]
Πρόταση 2
Το παράδειγμα αυτό δείχνει την ουρανικοποίηση στο σύμφωνο [ɲ] στη λέξη “μηχανικό” η οποία προφέρεται [mixaɲiko]
Παράδειγμα 1
Το παράδειγμα αυτό δείχνει τη διφθογγοποίηση του τονισμένου [e] που προφέρεται [je] στη λέξη ‘έντεκα’.
Παράδειγμα 2
Το παράδειγμα αυτό δείχνει ότι το [s] πριν το [j] προφέρεται ως παχύ [ʃ] στη λέξη ‘εννιακόσια’.
Πρόταση 1
Το παράδειγμα αυτό δείχνει το προστριβόμενο σύμφωνο [tʃ] στη λέξη “κυάλια” η οποία προφέρεται [tʃaja] και το τριβόμενο σύμφωνο [ʒ] στη λέξη “Γιάννη” που προφέρεται [ʒani].
Πρόταση 2
Το παράδειγμα αυτό δείχνει την απαλοιφή του φωνήεντος [i] στην τελευταία συλλαβή της λέξης “ζεστασιά” η οποία προφέρεται [zestasa].
Πρόταση 1
Η πρόταση περιέχει παραδείγματα από διάφορα φαινόμενα που παρατηρούνται στην διάλεκτο των Ιωαννίνων, όπως ανύψωση των φωνηέντων [e, o], απαλοιφή των [i, u], και ουρανικοποίηση. Πατήστε ένα από τα υπόλοιπα παραδείγματα για περιγραφή καθενός φαινομένου.
Πρόταση 2
Το παράδειγμα αυτό δείχνει την απαλοιφή του φωνήεντος [i] στη λέξη “μικρό’ η οποία προφέρεται [mkro].
Πρόταση 3
Το παράδειγμα αυτό δείχνει την ανύψωση του [ο] σε [u] δύο φορές. Το \"ο Νίκος\" προφέρεται [unikus], δηλαδή και το άρθρο \"ο\" και το τελευταίο φωνήεν της λέξης \"Νίκος\" έχουν μετατραπεί σε [u].